Üye Girişi
0

Havada Bulut: Sait Faik’in Şiirle Dansı

YKS, EDEBİYAT 18.04.2025
Havada Bulut: Sait Faik’in Şiirle Dansı
Havada Bulut: Sait Faik’in Şiirle Dansı

Türk edebiyatının en özgün seslerinden biri olan Sait Faik Abasıyanık, öyküleriyle olduğu kadar şiirleriyle de kalplerde iz bırakmayı başarmıştır. Öyküdeki yalın ve içten anlatımını şiire taşıdığı eserlerinden biri de “Havada Bulut” isimli şiiridir. Bu kısa ama yoğun şiir, Sait Faik’in duygu dünyasına açılan zarif bir kapıdır.

Şiirin Tam Metni:

Havada bulut

İçimde keder

Yağmuru bekler

Sabahdan beri

Yalınlığın İçindeki Derinlik

Bu şiir sadece dört satırdan oluşuyor. Ama her dizede, insana dair bir şeyler var: bekleyiş, hüzün, doğa ve zaman. Sait Faik, tıpkı öykülerinde yaptığı gibi, karmaşık duyguları en sade kelimelerle anlatmayı başarıyor. “Havada bulut” ifadesi, bir şeylerin yaklaşmakta olduğunun, belki bir fırtınanın ya da içsel bir çöküşün habercisi gibi duruyor. “İçimde keder” dediğinde ise doğadaki bu atmosferin iç dünyasında bir karşılığı olduğunu anlıyoruz.

Sait Faik ve Doğa İlişkisi

Sait Faik’in yazılarında doğa her zaman sadece bir arka plan değil, karakter gibidir. Balıkçılar, adalar, sokaklar ve gökyüzü onun hikayelerinde ruh kazanır. “Havada Bulut” şiirinde de bu bakış açısı var: Gökyüzüyle insanın iç dünyası arasında kurulan paralellik, onun edebiyatındaki doğa-insan ilişkisinin bir yansımasıdır.

Modern Zamanların Melankolisi

Bu şiir günümüz okuyucusu için de oldukça anlamlı. Sabahın erken saatlerinden beri süren bir bekleyiş... Belki bir haber, belki bir çözüm, belki de bir duygunun geçmesini… Hepimiz bir şeyleri “yağmur” gibi beklemiyor muyuz zaten?

Sonuç: Az Sözle Çok Şey Anlatmak

Sait Faik, bu kısa şiirle bize çok şey anlatıyor: Doğayı, insanı, duyguyu ve bekleyişi… Her dize, bir tablonun fırça darbesi gibi. Şiir yazmanın sadece kafiyelerle değil, yürekle de ilgili olduğunu gösteriyor. “Havada Bulut”, okudukça büyüyen, anlamı okuyucunun ruhunda şekillenen bir şiir.

Kaynakça

Abasıyanık, Sait Faik. Şimdi Sevişme Vakti. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2006.
(Şiirin yer aldığı şiir kitabıdır.)

Yalçın, Nihat. Sait Faik Abasıyanık’ın Hikâyeciliği. Akçağ Yayınları, 2000.

Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü, TDV İslam Ansiklopedisi, https://teis.yesevi.edu.tr

Göçmen, Ahmet. “Sait Faik’te Doğa ve İnsan İlişkisi”, Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, 2012.

Burgazada Sait Faik Müzesi Resmi Sayfası, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. https://www.saitfaikmuzesi.org.tr